Polish versionEnglish versionRussian versionSOT na Facebooku

Spółdzielnia Obrotu Towarowego

Nasza firma specjalizuje się w handlu artykułami mleczarskimi w Polsce i za granicą. Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą i do podjęcia współpracy.

  • w marce sot

    PRODUKTY W MARCE SOT

  • WIODĄCA HURTOWNIA NABIAŁOWA W KRAJU

Jogurt

Napojem mlecznym fermentowanym znanym od bardzo dawna i cenionym ze względu na właściwości dietetyczne, lecznicze i smakowe jest jogurt. Podstawową jego zaletą jest wysoka przyswajalność głównych składników  odżywczych – białka, tłuszczu, laktozy i składników mineralnych: głównie fosforu, żelaza i wapnia. Mleczne napoje fermentowane, w tym jogurt, mogą być spożywane przez osoby cierpiące na nietolerancję laktozy.

Wartość energetyczna jogurtów jest zróżnicowana w zależności od zawartości w nich tłuszczu oraz składu recepturowego. Produkowane są jogurty naturalne, owocowe, z kawałkami świeżych owoców, ziaren, zbóż, rodzynek, orzechów, a także o obniżonej wartości energetycznej. Owoce i ziarna zbóż będące składnikiem jogurtów są również źródłem witaminy C i błonnika pokarmowego.

Ważne znaczenie zdrowotne mają nowe asortymenty  napojów mlecznych produkowane z udziałem bakterii jelitowych Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium. Nazywane sa napojami nowej generacji, biojogurtami lub żywymi jogurtami. Bakterie zawarte w szczepionkach jogurtowych wytwarzają kwas mlekowy wykazujący działanie lecznicze i profilaktyczne.

Jogurt:

– zapobiega infekcjom chorobotwórczym przewodu pokarmowego,

– pobudza wydzielanie śliny i soków trawiennych w żołądku i trzustce,

– zapobiega występowaniu biegunek związanych z przyjmowaniem antybiotyków,

sot-mleczna-apteka– zmniejsza objawy nietolerancji laktozy,

– ułatwia przyswajanie wapnia i fosforu,

– zmniejsza nasilenie biegunek popromiennych,

– wzmacnia system odpornościowy.