Polish versionEnglish versionRussian versionSOT na Facebooku

Spółdzielnia Obrotu Towarowego

Nasza firma specjalizuje się w handlu artykułami mleczarskimi w Polsce i za granicą. Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą i do podjęcia współpracy.

  • w marce sot

    PRODUKTY W MARCE SOT

  • WIODĄCA HURTOWNIA NABIAŁOWA W KRAJU

Kefir

Kefir jest jednym z najstarszych mlecznych napojów fermentowanych otrzymywanych z mleka ukwaszonego przy użyciu ziaren kefirowych zawierających mikroorganizmy zdolne do przeprowadzenia fermentacji mlekowej (bakterie) i alkoholowej (drożdże). Podczas dojrzewania kefiru następuje częściowy rozkład białek i tłuszczu, wzrost zawartości witamin z grupy B oraz kwasu foliowego. Wartość biologiczna mleka pozostaje niezmieniona, natomiast białka charakteryzują się wyższą strawnością oraz obniżoną alergennością w porównaniu do mleka słodkiego. Wartości lecznicze i dietetyczne kefiru wiążą się również z częściowym przefermentowaniem laktozy, co ma znaczenie dla ludzi nie tolerujących tego cukru.

Ma korzystne oddziaływanie na organizm człowieka:

– wpływa na elastyczność naczyń krwionośnych i aktywność serca,

sot-mleczna-apteka– stymuluje pracę wątroby i nerek,

– poprawia krążenie krwi,

– stabilizuje pracę układu nerwowego i mózgu,

– wpływa pozytywnie na perystaltykę jelit,

– zapobiega infekcjom przewodu pokarmowego.