Sery dojrzewające są bardzo bogate w białko dobrze przyswajalne przez organizm człowieka. Niedobór białka w codziennej diecie może powodować zwolnienie wzrostu dzieci i młodzieży, niedokrwistość, zmniejszenie odporności.
Sery dojrzewające cechuje wysoka wartość energetyczna i odżywcza oraz wysoka zawartość wapnia, znacznie wyższa niż w innych produktach spożywczych. Wapń stanowi główny składnik mineralny kości i zębów, a jego niedobory mogą objawiać się krzywicą. Prawidłowa podaż wapnia w diecie zmniejsza ryzyko występowania takich chorób jak: osteoporoza, nadciśnienie tętnicze krwi, rak jelita grubego, choroba niedokrwienna serca i kamica nerkowa.
Produkowane są sery o bardzo zróżnicowanej zawartości tłuszczu:
– pełnotłuste,
– tłuste,
– półtłuste.
Przeznaczone są do bezpośredniego spożycia, jako dodatek do zup, sosów, zapiekanek, pizzy, sałatek.