Polish versionEnglish versionRussian versionSOT na Facebooku

Spółdzielnia Obrotu Towarowego

Nasza firma specjalizuje się w handlu artykułami mleczarskimi w Polsce i za granicą. Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą i do podjęcia współpracy.

  • OGÓLNOPOLSKI ZASIĘG

  • WIODĄCA HURTOWNIA NABIAŁOWA W KRAJU

Mleczna Apteka SOT

sot-mleczna-apteka

W żywieniu człowieka od dawna docenia się odżywczą rolę mleka i jego przetworów, które powinny znajdować się w codziennym jadłospisie dzieci i dorosłych. Zawierają wszystkie niezbędne składniki pokarmowe – białko, tłuszcz, cukier mlekowy, składniki mineralne oraz witaminy.

Białka zawarte w mleku są najbardziej cenne i najlepiej wykorzystywane przez organizm człowieka. Niedobór białka w codziennej diecie może powodować zwolnienie wzrostu dzieci i młodzieży, niedokrwistość, zmniejszenie odporności. Białko jest potrzebne do zachowania wydolności fizycznej i psychicznej człowieka.

Tłuszcz mleczny jest łatwo strawny, zawiera witaminy A, D, E, K, które poprawiają wzrok, zapobiegają krzywicy, poprawiają krzepnięcie krwi, wpływają na prawidłowy stan skóry, paznokci i włosów, wspomagają czynność tarczycy. Wykorzystywany jako źródło energii m.in. w mięśniach, sercu i wątrobie, nerkach, płytkach krwi oraz w układzie nerwowym. NIKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe) a z nich kwas linolowy w formie CLA likwiduje cholesterol.

Witaminy podobnie jak hormony czy enzymy pełnią w organizmie funkcje regulacyjne.

Składniki mineralne (głównie wapń i fosfor) są niezbędne w ustroju dla celów budulcowych szczególnie w tkance kostnej, wchodzą w skład płynów ustrojowych.

Mleko, mleczne napoje fermentowane i sery stanowią przede wszystkim najbogatsze źródło łatwo przyswajalnego wapnia. W Polsce ok. 60 – 70% wapnia znajdującego się w spożywanej żywności pochodzi z mleka i jego przetworów. Zbyt mała ilość wapnia w diecie zwiększa ryzyko występowania takich chorób jak: osteoporoza, nadciśnienie tętnicze krwi, rak jelita grubego, choroba niedokrwienna serca, kamica nerkowa.

Przyzwyczajenie do produktów mlecznych już w okresie młodości może okazać się także ważne w zachowaniu zdrowia w wieku dojrzałym. Chcesz być zdrowy na starość – spożywaj produkty mleczne w młodości.

Zdrową żywnością (mleko i produkty mleczne) eliminujesz potrzebę leczenia w 80%.

 Dowiedz się więcej na temat zdrowotnych właściwości produktów